Vinterferien på fjellet

posted in: Aktuelt | 0

Mange drar på fjellet i vinterferien på leting etter snø. Noen finner veien til Åseral i ferien, til hytter og alpinbakker, og store muligheter for snø i langrennsløypene. Vi har hatt en delvis mild og ruskete vintersesong, men det er lov å håpe på noen fine dager i løypa. Uansett hvilke ski du velger å ha på beina, eller om du skulle velge en tur til fots, er det greit å gjøre litt forarbeid for at turen skal bli et koselig ferieminne. Her har vi noen tips.

1. Føremelding: Alpinsentrene og idrettslag med flere holder deg jevnlig oppdatert på vær og føre på sine nettsider. Slik kan du lettere vite hvor det er best forhold for en tur, og hva du eventuelt bør pakke med deg.

2. Klær og dagstursekk: Det er alltid så mye hyggeligere for store som små på tur når man holder seg varm og tørr. Sjekk ut værforhold og bruk fottøy etter føre og turvalg. Bruk lettere tøy (for eksempel ull) under det vindtette yttertøyet når du er i aktivitet, og ha med en ekstra genser eller fleece å ta på til rastepausen. Selv på korte turer er det lurt å ha med en liten sekk. Det kan være kjekt med ekstra sokke- og votteskift i sekken, særlig til de små. Er du på tur med de minste, er det alltid en ekstra motivator for poden som strever med fiskebein opp siste bakken, å vite at det vanker en sjokoladebit og en varm kopp med kakao på toppen. Skal du på lengre turer i fjellet er det mange gode tips til hva du har med i sekken på nettet. For eksempel er det alltid greit å ha med kart og kompass, spade, klesskift, turproviant, kniv, fyrstikker, hodelykt og sitteunderlag.

3. Lær deg fjellvettreglene: Været i fjellet kan være lunefullt – vær forberedt. Følg alltid fjellvettreglene.

4. SVR og Allemannsretten:  Øverst i regionen starter verneområdet SVR (Setesdals-, Vesthei- og Ryfylkeheiene), og her er det viktig å vite at det er spesielle henyn å ta til sårbar fjellfauna og -flora. Er du heldig kan du se den sky villreinen i fjellet. Villreinen er avhengig av store områder å leve på og vinterstid er det ofte en tøff kamp om å finne nok og egnet for på vinterbeite. Pass derfor på å trekke deg rolig tilbake den vegen du kom og prøv å unngå at vinden trekker fra deg mot dyrene. Store grupper skal ikke gå sammen i verneområdet. Husk å ha hunden i bånd og bruk gjerne kikkert flittig underveis. Ellers gjelder alltid allemannsretten ute i den norske naturen. Alle har rett til å bevege seg i fjell og utmark, fiske i havet, gå på ski i og utenfor skiløyper, overnatte i telt i 2 døgn på samme sted når du er 150 meter fra bebodd hus eller hytte, bade i sjø, vann og elver, og plukke bær og sopp. I Norge har vi altså en allmenn rett til å glede oss over det naturen har å by på. Samtidig skal du ta hensyn. Du skal for eksempel alltid lukke grinder etter deg for å ta hensyn til husdyr og de som eier dem, ta hensyn til utmarksnæring, aldri kaste søppel i naturen, og forstyrre ville dyr og fugler.

5. Du kan låne utstyr av FLiR: Det skal ikke stå på utstyret, sier vi i FLiR. Vår hovedmisjon er å gjøre det lettere for alle å komme seg ut i naturen, og da skal hverken økonomi eller fysiske begrensninger om så, være årsak til at noen må holde seg hjemme. Så mangler du utstyr til turen? Vi låner ut gratisutstyr, eksempelvis til skoleklasser, grupper, lag og foreninger, turgrupper og privatpersoner. Vi har blant annet fiskeutstyr, telt og lavvo, bålpanner og sekker til utlåns. Vi har også en sit-ski og en piggkjelke, og kan være behjelpelig med veiledning. Kontakt oss i god tid før turen.

Regionen som har alt
Området vi kaller Lindesnesregionen strekker seg fra kystkledte Lindesnes lengst sør, til friluftsbyen Mandal, gjennom Marnardal og Audnedal med spennende skog- og vandringsstier, og helt til fjellbygda Åseral – med Norges sørligste fjelltopp over 1000 moh. Innen en radius på et par-tre timer har du mulighet til å oppleve alt fra fjellvandring i villreinens rike, gå eller renne på ski, traske i barnevandrernes fotspor og jakte geocacher, fiske etter laks, sette vintercamp på flotte friområder, finne turposter med TellTur, tusle langs stranda og leie rom på Norges sørligste fyr.